שאלות ותשובות
מהי אורתודונטיה?
תחום התמחות ברפואת שיניים העוסק במניעה, באבחון ובטיפול בליקויים במבנה מערך השיניים, בסגר השיניים, במיקום הלסתות וביחסים ביניהן.
מיהו אורתודונט?
אורתודונט הינו רופא שיניים בעל רישיון ממשרד הבריאות לעסוק ברפואת שיניים, שסיים כ- 4 שנים של התמחות במוסד המוכר על ידי המועצה המדעית של ההסתדרות לרפואת שיניים (הר"ש) בארץ או בחו"ל ועבר בהצלחה את בחינות המומחיות מטעם משרד הבריאות.
כל מומחה נושא תעודה מטעם משרד הבריאות והמועצה המדעית של הר"ש המעידה על היותו מומחה וכן מספר תעודת מומחה.
האורתודונט עוסק ביישור שיניים ובהכוונה של גדילת הלסתות עד לקבלה של מבנה תקין של המשנן וסגר תקין בין קשתות השיניים. במקרים מתאימים האורתודונט מבצע הכנה מקדימה של מבנה ויחסי המשנן לניתוח שמטרתו תיקון עמדת הלסתות ויחסי הסגר ביניהן.
מהו הגיל המומלץ לבדיקה ראשונה אצל אורתודונט?
ככלל ההמלצה היא לבצע בדיקה ראשונה של הילד אצל אורתודונט סביב גיל 7-8.
יחד עם זאת, חשוב לזכור שטיפול אורתודונטי אינו מוגבל לילדים ונוער ואחוז הפונים לטיפול אורתודונטי מעל גיל 21 עומד על כ-40%.
אם החיוך שלך אינו מוצא חן בעיניך – ניתן לבצע טיפול אורתודונטי בכל גיל ובהצלחה מרובה, התלויה בעיקר בבחירת תוכנית הטיפול המתאימה ובביצוע המושלם שלה ע"י האורתודונט המטפל בשיתוף פעולה עם המטופל.
מהם סוגי הסמכים האורתודונטיים ("קוביות") העיקריים הנפוצים בשימוש?
- סמכי מתכת
- סמכי חרסינה שקופים/בצבע השן
- סמכים פנימיים בלתי נראים
- סמכים ננעלים עצמונית, המאפשרים תדירות נמוכה יותר של מפגשי הטיפול
מהו משך הטיפול ב"גשר" אורתודונטי?
משך הטיפול אורתודונטי משתנה ממטופל למטופל ותלוי בסוג הטיפול הנדרש, מורכבותו, גיל המטופל ושיתוף הפעולה שלו במהלך הטיפול.
טיפול אורתודונטי נמשך לרוב בין 18 ל- 36 חודשים. משך טיפול סטנדרטי נע סביב 22 חודשים.
האם ה"גשר" כואב?
תחושה קלה של לחץ ואי נוחות מסויימת עלולה להופיע מספר שעות לאחר הרכבת המכשור על פני השיניים והיא חולפת לרוב תוך 3-4 ימים.
האם צריך לצחצח בתדירות גבוהה יותר עם "גשר"?
כאשר מורכבים סמכים אורתודונטיים על פני השיניים יש להקפיד ולצחצח את השיניים לפחות פעמיים ביום ולאחר כל ארוחה במטרה לשמור את השיניים והחניכיים נקיים ובריאים. יש להקפיד על ניקוי יסודי סביב הסמכים, אך גם בגבול בין השיניים והחניכיים – אזור מועד לפורענות עקב נטייה להצטברות של רובד חיידקי הגורם לדלקת חניכיים. חובה לנקות בין השיניים באמצעות קיסמים דנטליים או חוט דנטלי ייעודי המותאם לשימוש סביב סמכים אורתודונטיים. הסבר מפורט תקבל מד"ר קראוס או מהשיננית.
האם עדיין יש צורך להיבדק אצל רופא השיניים הכללי במהלך הטיפול האורתודונטי?
כן, בהחלט. חשוב ביותר להיבדק אצל רופא השיניים המטפל אחת ל- 6 חודשים לכל היותר. יש לזכור שבמהלך הטיפול האורתודונטי מזון נוטה להצטבר במקומות שקשה להגיע אליהם ובכך קיים סיכון מוגבר להתפתחות של עששת ומחלות חניכיים.
האם המכשור האורתודונטי מפריע לפעילויות בית ספר, ספורט, נגינה או שירה?
נגינה או ספורט מגע דורשים הסתגלות מסוימת בתחילת הטיפול האורתודונטי. לאחר תקופת ההסתגלות ניתן לבצע את הפעילויות הללו ללא כל מגבלה. שימוש במגן שיניים יעודי מומלץ בעת עיסוק בספורט מגע.
האם יש צורך בשימוש בפלטת קיבוע (retainer) לשימור תוצאות הטיפול בסיום הטיפול האורתודונטי?
כמעט תמיד התשובה היא: כן. ללא שימוש בפלטת קיבוע השיניים עלולות לחזור לעמדתן המקורית והתוצאות היפות שהושגו במהלך הטיפול עלולות ללכת לאיבוד. מומלץ, אם כן, להרכיב את הפלטה מדי לילה בשנה הראשונה ומספר לילות בשבוע החל מהשנה השנייה מסיום הטיפול.
כיצד ניתן לשמור על בריאות השיניים והחניכיים כאשר מודבק עליהן מכשור אורתודונטי קבוע או בעת שימוש בפלטת קיבוע?
- יש לצחצח את השיניים והחניכיים לאחר כל ארוחה ולהשתמש בעזרים יעודיים לניקוי בין השיניים כגון קיסמי שיניים או חוט דנטלי ייעודי.
- במהלך הטיפול יש להימנע מצריכת מאכלים עתירי סוכר שיביאו להצטברות של חיידקים העלולים לסכן את בריאות השיניים והחניכיים.
- יש להימנע מצריכת מאכלים דביקים (מסטיקים, טופי, קרמל) ומאכלים קשים (גזר, פיצוחים, קוביות קרח).
- יש להשתמש במשחת שיניים המכילה פלואוריד המסייע בהגנה על השיניים מפני היווצרות עששת.
- כאשר מכשור נשלף אינו בשימוש יש לשמור אותו נקי בקופסא מתאימה על מנת למנוע אובדן או שבר.
- יש לשמור על ניקיון הפלטות ע"י צחצוח עדין שלהן במברשת שיניים ומשחת שיניים וע"י השרייה אחת בלבוע במים המכילים טבליה לניקוי פלטות או תמיסת חומץ. אין לשטוף פלטות אורתודונטיות במים רותחים ואין להכניסן למדיח כלים.
- יש להקפיד על ביקורות תקופתיות אצל רופא השיניים המטפל אחת לחצי שנה לכל היותר.